Történelmi emlékhely

Hétkápolna és honvédemlékmű

Az emlékhelyről:

A Hétkápolna zarándokhely mellett 1868-ban közadakozásból állították fel az első honvédemlékművet Degré Alajos javaslatára, az 1849-es váci csaták emlékére. A kezdeményezést anyagilag is támogató Kossuth Lajos szerint a tavaszi hadjárat áprilisi váci csatája „amint egyik legdicsőbbike, ugy strategiailag egyik legfontosabbika volt egész szabadságharcunknak”.

Programok:

Helyszín: Vác Hétkápolna-Kegytemplom

2024. május 11-én kerül megrendezésre a Történelmi Emlékhelyek Napja a váci Hétkápolna kegytemplom és Honvédemlékmű szervezésében. A programot az idei évben is egy közjószolgálati célnak szeretnénk szentelni, ahol az Országos Mentőszolgálat Mentőmotorosai lesznek vendégeink és a mentőmotorosok tevékenységét támogatva rendezünk adománygyűjtést a nap során.

A következő program kerül megrendezésre:

- 15:00: Az Országos Mentőszolgálat Mentőmotorosainak bemutatója. Eszközök kipróbálása, kötetlen beszélgetés a leggyorsabb földi mentőkkel.

- 15:30: Cservenák Péter helytörténeti előadása a váci Hétkápolnáról, a Honvédemlékműről és a hozzá kapcsolódó 300 éves csodatörténetekről.

- 16:00: Dr. Beer Miklós püspök ünnepi szentmisét celebrál és megáldja a mentőmotorokat.

- 17:00: Rövid zenei előadás, napzáró koncert.

Részletek a programmal kapcsolatban az emlekhelyeknapja.hetkapolna.hu oldalon elérhetők. Az esemény teljesen ingyenes, adományjegyekkel támogathatják az OMSZ Mentőmotorosait. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.”

Csépe Zoltán - csepe.zoltan@hetkapolna.hu

 

 

 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2024