Történelmi emlékhely

Szeged, Dóm tér

Az emlékhelyről:

A tér a két világháború közötti időszak kiemelkedő építészeti alkotása. Központi épülete az 1879-es szegedi árvíz és újjáépítés emlékére emelt, 1930-ban felszentelt Fogadalmi templom. Az árkádok alatt található Nemzeti Emlékcsarnokban a magyar történelem, tudomány és kultúra fontos alakjainak emlékművei állnak.

Programok:

Szegedi Dóm Látogatóközpont 6720 Szeged, Dóm tér 16.

Programok:

10.00, 16.00 órakor 
A Dömötör-torony és Aba-Novák Vilmos freskóinak megtekintése idegenvezetés keretében
Időtartam: 30 perc
Tematika:
Szeged legidősebb, 11. századi alapokon nyugvó építménye a Dömötör-torony, a mai Fogadalmi templom helyén állt Szent Demeter-templom egyetlen meghagyott tornya. A Szent Demeter-templom bontásakor került elő annak falába építve a Dömötör-torony, melyet 1931-ben felújítottak és keresztelőkápolnává alakítottak. A kápolnát Aba-Novák Vilmos freskói díszítik, mellyel I. díjat kapott az 1932-es padovai egyházművészeti kiállításon.

Ingyenes
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztráció: domlatogatokozpont@gmail.com, tel: 06-20/220-7227

 

14.00 órakor
Idegenvezetés a Szegedi Dómban
Időtartam: 60 perc
Tematika:
Idegenvezetés keretében megismerhetővé válik Magyarország egyetlen 20. században épült püspöki székesegyháza. Templomunk története az 1879. március 12-i nagy árvíz utáni fogadalom beteljesüléseként megszülető Fogadalmi templom. A kereszthajóval felépülő háromhajós katedrális építészeti, szobrászati és festészeti remekei mellett a templom felszentelésekor Európa harmadik legnagyobb templomi orgonája is megismerhetővé válik. 

Ingyenes
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztráció: domlatogatokozpont@gmail.com, tel: 06-20/220-7228

 

9.00 - 16.30 folyamatosan
Toronylátogatás
(Egyéni program)
Időtartam: kb. 30 perc
Tematika:
A templom 46 méter magasságban lévő toronykilátója 302 lépcső megtételével válik megközelíthetővé. A séta során három pihenőhely nyújt lehetőséget az egyházmegye történetének, valamint a Fogadalmi templom elődtemplomának, a Szent Demeter-plébániatemplom történetének megismerésére. A város felőli torony látogatása során Szeged csodálatos panorámájának megtekintése mellett, különleges látványt nyújt a torony négy harangja. A 26,7 mázsás Szent Imre–püspökharang, a 10 mázsás Magyarok Nagyasszonya-harang, az 508 kg-os Szent Teréz-harang és a 250 kg-os Lélekharang.

50% kedvezmény
Teljesárú jegy: 1500 HUF/fő  helyett 750 HUF
Diák és nyugdíjas jegy: 900 HUF/fő helyett 450 HUF/fő
Családi jegy (2 felnőtt+2 gyermek): 4200 HUF/fő  helyett 2100 HUF/fő

tel: 06-20/220-7229

 

9.00 - 16.30 folyamatosan
Állandó- és időszaki gyűjtemény (Kiállítás)
Időtartam: kb. 30-45 perc
(Egyéni program)
Tematika:

Állandó kiállítás
A Szegedi Dóm Látogatóközpont állandó kiállításaként megtekinthető a Szegedi Dóm és a Dóm tér építéstörténetéről szóló kiállítás, a Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus gyűjteménye, valamint a Szegedi Dóm elődtemplomának, a Szent Demeter-plébániatemplomnak építéstörténete.
Időszaki kiállításként ként tárlattal fogadjuk Látogatóinkat.

"Szegeden Szűz Mária is papucsban jár"
A 20. század első felében emblematikus termékké vált szegedi papucs népszerűségének fenntartását 2017-ben a Szegedi Papucsért Alapítvány karolta fel. A híres lábbeli viselőinek és készítőinek száma megfogyatkozott, de a papucsviselés hagyományának töretlenségét a régi fortélyokat ismerő és megújulásra is kész mesterek biztosítják. Az alapítvány folyamatosan gyűjti a szegedi papucs kifogyhatatlan számú változatát, így dokumentálja annak történetét és őrzi motívumkincsét.
A tárlaton a gazdag gyűjteményből látható szemet gyönyörködtető válogatás, a kísérő fotókon és filmeken pedig az alkotás folyamata ismerhető meg, régi és mai mesterek vallomásai alapján. A kiállítás központi alakja a Dóm szentélye feletti „Szűrös Madonna”, közelről megcsodálható fotóján jól látható a Szűzanya lábát bújtató, piros szegedi papucs, amely ékes bizonyítéka e lábbeli egykori népszerűségének.

MAGYAR HIMNUSZ - Kárpát-medencei keresztény magyar kortárs alkotóművészeti kiállítás
87 alkotóművész, közel 100 alkotása
Nemzeti imánk a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése. Mit üzen 2023-ban a Magyar Himnusz a kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül? 
A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a nemzeti imánk születésének 200. évfordulója tiszteletére „Magyar Himnusz” címmel és tematikával, a fenti gondolatok és eszmék mentén nyílt képző-. nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett kizárólag profi alkotók számára. Emellett felkértünk a részvételre a Kárpát-medencéből és az anyaországból kiemelkedően alkotó kortárs keresztény magyar művészeket. 
Korunk európai történéseink ismeretében, meggyőződésünk, hogy a MAGYAR HIMNUSZ összművészeti kiállításra felkért és azon résztvevő valamennyi kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotó üzenete műalkotásaikon keresztül nemzeti megtartó erő képvisel. E tárlat fókuszba állítja a nemzeti művészet kiemelt fontosságát, bemutatja annak magas színvonalát és példát mutat az összefogásról, a keresztény szellemiségről, a magyar lélekről. 

50% kedvezmény
Teljesárú jegy: 900 HUF/fő helyett 450 Ft
Diák és nyugdíjas jegy: 450 HUF/fő helyett 225 HUF/fő
Családi jegy (2 felnőtt+2 gyermek): 2400 HUF/fő  helyett 1200 HUF/fő

tel: 06-20/220-7230

 

 

 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2024