Történelmi emlékhely

Sárvári vár

Az emlékhelyről:

A vár mai formáját Nádasdy Tamás (1498–1562) alakította ki, aki Sárvárt mecénási tevékenységével a magyar reformáció kulturális központjává tette. Megfordult itt Dévai Bíró Mátyás protestáns prédikátor, Sylvester János bibliafordító és Tinódi Lantos Sebestyén költő is. A vár dísztermének monumentális falképe a magyarországi barokk festészet fontos alkotása.

Programok:

Helyszín: 9600 Sárvár, Várkerület utca 1. 

9.00-17.00 A sárvári múzeum gazdag kiállításán a vendégek megismerkedhetnek a város történetével, a legmagyarabb fegyvernem, a huszárok évszázadaival. Megismerhetik a Magyarországot ábrázoló 15–18. századi térképeket, a Sárváron egykor uradalmi és várbirtokosként élő bajor királyi dinasztia, a Wittelsbachok hagyatékát. Megcsodálhatják a szalonsoron a régi korok bútorait, illetve a Nádasdy család történetét. A díszterem freskói a 17. és a 18. századba repítenek vissza, a történeti üvegek kiállításon pedig az iparművészet világába nyerhetnek bepillantást. 

14.00 Járjuk be együtt! A sárvári vár a város közepén nemcsak a város polgárainak, hanem a városba érkező turistáknak is kedvelt tartózkodási helye. Az Emlékhelyek Napján nemcsak a jól ismert helyeket járhatjuk be egy sok történettel színesített túra során, hanem benézhetünk kulcsra zárt szobákba, terekbe. A legnagyobb bástyában a Nádasdyakról, a török korról mesélünk, a toronyban a bajor királyi időket idézzük, az udvaron gyermekkorunk szerelmi történeteit meséljük. Megkeressük a régi műhelyeket, de az egykori filmforgatási helyszíneket is. Lenézünk a pincébe, ahol nemcsak a boroshordókat tárolták, hanem más izgalmas történetek is születtek. Két órás sétára hívjuk vendégeinket, hogy jobban megismerjék Magyarország egyik legszebb emlékhelyét. 

10.00-11.00, 15.00-16.00 Éljük túl! Szabadulóvár. A Nádasdy-vár területe nem szabadulószobává, hanem szabadulóvárrá változik. A játék során több állomáson áthaladva ismerhetjük meg az elmúlt évszázadok kihívásait (csaták, járványok, éhezések, viharok). Ha ügyesek vagyunk, szinte sértetlenül túléljük a túrát, ha nem, egyre több sérüléssel, hiánnyal érünk a végére - természetesen játékos formában. A játék időtartam kb. 70 perc. 

Emlékhelyek Napja 2021