Történelmi emlékhely

A muhi csata emlékműve

Az emlékhelyről:

A középkori magyar állam az 1241-es muhi csatában szenvedte el egyik legsúlyosabb vereségét. A Batu kán vezette sereg megsemmisítő csapást mért IV. Béla hadaira. A Trauig menekülő magyar király a mongolok kivonulását követően újjáépítette a kifosztott országot. A rövid, ám pusztító mongol uralom tatárjárás néven vált a nemzeti emlékezet részévé.

Programok:

12.00 Tábori életkép, a hagyományőrző közösségek a sátortáborban érdeklődők számára fegyvergyakorlatot, fegyverbemutatót, tájékoztatókat tartanak.

13.00 Vitézi párbajok, a hagyományőrző közösségek tagjai egyéni gyalogos küzdelmek formájában megvalósuló viadalok során mérik össze erejüket, tudásukat.

13.30 Csata(kép) I. – bemutató, a történelmi csata feljegyzésekben rögzített egyik pillanatára emlékezve. A hagyományőrző csapatok dobok hangjára a hídon csatasorba fejlődő lovagi fegyverzetű gyalogság és az őket támadó mongo-lok (tatárok) harcát lehet megtekinteni.

14.00 Templomos apród iskola (érdeklődők gyakorolhatják a korhű eszközök használatát, (kézi fegyverek, vár ostromló eszközök révén).

15.00 Csata(kép) II. bemutató Ütközetr, ahol kölcsönös (ütővesszőkkel végrehajtott) nyílzáport követően a „tatárok” a korábban már legyőzött orosz seregek tagjait maguk előtt hajtva lerohanják a magyar lovagi tábort.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018