Történelmi emlékhely

Kőszegi vár

Az emlékhelyről:

I. Szulejmán Bécs ellen indított hadjárata 1532 augusztusában érte el Kőszeget. A várat Jurisics Miklós védte a sokszoros török túlerővel szemben. A védőknek csak töredéke tartozott a katonáskodó rétegekhez, Kőszeg ennek ellenére nem került török kézre. A városban a 11 órai harangszó emlékeztet a sikeres ellenállásra.

Programok:

10 órától kézműves foglalkozás, 11 órától a Rózsabors Műhely és a Kőszegi Vonósok várják a fiatalokat, 13.30-kor a felújított Eszterházy oltár hivatalos átadása lesz, majd 14 órától Bíró Szabolcs író Anjouk sorozatának Kőszeget érintő új köteteinek bemutatójára kerül sor író-olvasó találkozó keretében.

A nap nyitásaként 10.00 órakor Huber László polgármester úr kapja meg a vár új képes audioguide készülékét kipróbálásra. A vezető szöveg alkotója, Ilon Gábor régész összefoglalja a készülékben található tartalmat, kiemelve a vár legrégebbi részét bemutató reneszánsz palota leírását. Az audioguide egyenlőre magyar nyelven szólal meg, Epres Attila színművész híres szinkronhangján. A Kőszegi Várszínházban sokszor szerepelt művész örömmel tett eleget a felkérésnek és büszke rá, hogy az ő hangjával ismerhetik meg az érdeklődők a látnivalókat. Pócza Zoltán intézményvezető pedig beavatja az érdeklődőket a készülék működésébe és a 30 db készüléket ingyenesen biztosítja a vendégeknek az Emlékhelyek Napja alkalmából.

13.30-kor a felújított Eszterházy oltárt hivatalosan is átadja L. Simon László, akinek közbenjárására, (mint a Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa) a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozta a munkálatokat. Az oltárt megáldja Harangozó Vilmos plébános.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018