Történelmi emlékhely

Trefort-kert

Az emlékhelyről:

A Trefort-kert az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszíne, nevét az egyetemi kampusz létrehozását támogató Trefort Ágoston kultuszminiszter után kapta. A kert az ekkor még egy karon folyó bölcsész és természettudományi, valamint kis részben az orvosi és állatorvosi képzésnek adott helyet, négy évtizeden át a Műegyetem is itt működött.

Programok:

2022.05.14. 11:00 – Velünk élő múlt – egyetemtörténeti séta a Trefort-kertben: A Trefort-kert az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszíne, nevét az egyetemi campus létrehozását támogató Trefort Ágoston kultuszminiszter után kapta. A kert ekkor még az egy karon folyó bölcsészet- és természettudományi, valamint kis részben az orvosi és állatorvosi képzésnek adott helyet, majd négy évtizeden át a Műegyetem is itt működött. 

A hálás utókor 1904-ben szobrot emelt Trefort Ágostonnak a campuson, melyet tiszteletére Trefort-kertnek nevezték el. A Trefort-kert a 19. század utolsó harmadától a mai napig a magyar felsőoktatás egyik legfontosabb színtere, jelenleg az 1950-ben Eötvös Lorándról elnevezett budapesti tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara található itt.

A vezetett séta során az érdeklődők nem csak az ELTE Bölcsészettudományi Kar múltjába nyerhetnek bepillantást, de megismerhetik az itt található épületek, emlékművek történetét, valamint a területhez kapcsolódó háborús és forradalmi tevékenységeket és különleges emberi sorsokat is.

A vezetést Kósa-Grimm András Kristóf történész tartja.
A séta 11.00-kor indul a Múzeum körúti bejárattól. Az esemény regisztrációköteles!

Regisztrálni az alábbi weboldalon lehet: https://btk.elte.hu/emlekhelyek-napja-2022

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2022