Történelmi emlékhely

Trefort-kert

Az emlékhelyről:

A Trefort-kert az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszíne, nevét az egyetemi kampusz létrehozását támogató Trefort Ágoston kultuszminiszter után kapta. A kert az ekkor még egy karon folyó bölcsész és természettudományi, valamint kis részben az orvosi és állatorvosi képzésnek adott helyet, négy évtizeden át a Műegyetem is itt működött.

Programok:

AZ ELTE PROGRAMJAI:

9:00, 10:00, 11:00 Jelek a kertben – Az Egyetem Halottai: bemutató vezetés és kerekasztal-beszélgetés. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar főépületének oldalán végig futó bronzcsík, benne az egykori egyetemi polgárok neveivel, nem csupán emlékmű, hanem az emlékezet egy újabb rétege az egyetem épületeinek a falán. Célja, hogy a Trefort-kertet, amely az áldozatok és a mai egyetemi polgárok közös kapcsolódási színtere, az emlékezés helyévé tegye. A sétákat az emlékművet tervező és megvalósító építészek, valamint a feltáró munkát végző szakemberek vezetik. Találkozó a Bölcsészettudományi Kar főbejáratánál (1088 Budapest, Múzeum körút 4.).

14:00 Nyilvános kerekasztal-beszélgetésre várjuk vendégeinket, amelynek keretében az egyetem története, a 20. század traumái, illetve az emlékművek politikájával foglalkozó témákat vitatjuk meg.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2020