Nemzeti emlékhely

Ópusztaszer, Nemzeti Történelmi Emlékpark

Az emlékhelyről:

A magyar történeti hagyomány szerint a honfoglaló magyarság első „országgyűlésének és törvényalkotásának” helyszíne. A XII. századi történetíró, Anonymus szerint „A fejedelem és előkelői azon a helyen rendelkeztek az ország szokásjogáról … És azt a helyet, ahol minderről határoztak, a magyarok saját nyelvükön Szernek nevezték el.” Ópusztaszer 1975 óta Nemzeti Történelmi Emlékparkként őrzi Feszty Árpád monumentális körképét, A Magyarok bejövetelét, és egyben a magyarság nemzeti összetartozásának is meghatározó helyszíne az 1896-ban emelt Árpád-emlékművel és emlékoszloppal.

Programok:

A látogatók különböző, mára már részben vagy egészen eltűnt tevékenységeket próbálhatnak ki a korhű ruhába öltözött munkatársak segítségével.

10:30-tól félóránként egy izgalmas 3 dimenziós animáción követhetik végig a magyar történelem legfontosabb eseményeit, valamint megismerhetik Szer monostorának históriáját is. A modern technika felhasználásával készült animáció lehetővé teszi, hogy úgy legyenek megélhetők nemzetünk történetének legfontosabb pillanatai, mintha a néző is az események részese lenne.

A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény területén egész nap hagyományos tevékenységeket tekinthetnek meg a betérők: csigacsinálás, kemencében sütés, népi gyerekjátszó, működő korabeli postahivatal várja a betérőket, akik találkozhatnak csendőrrel a skanzen utcáin, a tanyai iskola udvarán pedig a tanító fogadja a látogatókat.

A Nomád Park területén a 10. századi magyarok életének mindennapi tevékenységeit szemlélhetik meg, próbálhatják ki a vendégek. Így lehetőség nyílik a körmönfonás, nemezelés, rovásírás kipróbálására, a faeszterga működésének tanulmányozására, vagy a fonalfeldolgozás folyamatainak megismerésére is.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2019