Nemzeti emlékhely

Ópusztaszer, Nemzeti Történelmi Emlékpark

Az emlékhelyről:

A magyar történeti hagyomány szerint a honfoglaló magyarság első „országgyűlésének és törvényalkotásának” helyszíne. A XII. századi történetíró, Anonymus szerint „A fejedelem és előkelői azon a helyen rendelkeztek az ország szokásjogáról … És azt a helyet, ahol minderről határoztak, a magyarok saját nyelvükön Szernek nevezték el.” Ópusztaszer 1975 óta Nemzeti Történelmi Emlékparkként őrzi Feszty Árpád monumentális körképét, A Magyarok bejövetelét, és egyben a magyarság nemzeti összetartozásának is meghatározó helyszíne az 1896-ban emelt Árpád-emlékművel és emlékoszloppal.

Programok:

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark muzeális kiállítóhely a déli Tisza-vidék agrárnépességének életmódját, hétköznapjait, ünnepeit, Csongrád megye népi építészetét jeleníti meg. Ennek keretében elevenedik meg a látogatók számára a XIX-XX. század fordulójának paraszti világa, amelynek tevékenységeiben ők maguk is aktívan részt vehetnek.

Különböző, mára már részben vagy egészen eltűnt tevékenységeket próbálhatnak ki korhű ruhába öltözött munkatársaink segítségével. Napi egy alkalommal a lovas pályán honfoglaló eleink félelmetes harcmodorát, fegyvereit és legismertebb haditaktikáit mutatják be hagyományőrző lovasok. 

10:30-tól félóránként egy izgalmas 3 dimenziós animáción követhetjük végig a magyar történelem legfontosabb eseményeit. A Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény területén egész nap hagyományos tevékenységeket tekinthetnek meg a betérők: kemencében sütés, népi gyerekjátszó várja a betérőket, akik találkozhatnak csendőrrel a skanzen utcáin, a tanyai iskola udvarán pedig a tanító fogadja a látogatókat. 

A Nomád Park területén a 10. századi magyarok életének mindennapi tevékenységeit szemlélhetik meg, próbálhatják ki vendégeink. Így lehetőség nyílik a körmönfonás, nemezelés, rovásírás kipróbálására, a faeszterga működésének tanulmányozására, vagy a fonalfeldolgozás folyamatainak megismerésére is.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018