Nemzeti emlékhely

Romkert

Az emlékhelyről:

Az egykori bazilika a középkori magyar állam Szent István király által építtetett szakrális központja. 38 királykoronázás helyszíne, ahol egyúttal a Szent Koronát, a királyi kincstárat és levéltárat őrizték. Itt tartották a „törvénylátó napokat” is, a korabeli uralkodói ítélkezés központi fórumát. Hosszú ideig a magyar királyok temetkezési helye, amely 15 uralkodó földi maradványait fogadta be. A város 1543-as oszmán-török elfoglalását követően a sírokat szétdúlták, a templomot dzsámivá alakították, amely többször súlyosan sérült, majd végleg elpusztult.

Programok:

10:00 Fedezzük fel a Romkert titkait! − Dr. Biczó Piroska régész szakvezetése a Szűz Mária prépostság templomának maradványai között a nemzeti emlékhely teljes területén.

11:30 Aba- Novák Vilmos a királyok városában − Gärtner Petra művészettörténész tárlatvezetése a mauzóleumban, a 20. század egyik leghíresebb magyar művészének nyomában. 

14:00 „...a halál árnyékának völgyében járok” − Mit rejtenek a Királyi Bazilika csontvázai? − Líbor Csilla régész-antropológus szakvezetése.

16:00  Ha a falak mesélni tudnának. A Szűz Mária préspostság templomának építési- és kutatástörténete − Reich Szabina régész szakvezetése az Emlékhely teljes területén.

17:00 „Jobbján nagyapjával” Az 1848-ban feltárt Árpád-házi királysírok azonosításáról − Dr. Szabados György régész szakmai előadása

10:00−18:00  Múzeumpedagógiai foglalkozás Fiedler Zsuzsa és Haraszti Zsigmond vezetésével

Antropológiai - régészeti - restaurátori profilú egész napos foglakozás minden korosztály számára

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2020