Nemzeti emlékhely

Romkert

Az emlékhelyről:

Az egykori bazilika a középkori magyar állam Szent István király által építtetett szakrális központja. 38 királykoronázás helyszíne, ahol egyúttal a Szent Koronát, a királyi kincstárat és levéltárat őrizték. Itt tartották a „törvénylátó napokat” is, a korabeli uralkodói ítélkezés központi fórumát. Hosszú ideig a magyar királyok temetkezési helye, amely 15 uralkodó földi maradványait fogadta be. A város 1543-as oszmán-török elfoglalását követően a sírokat szétdúlták, a templomot dzsámivá alakították, amely többször súlyosan sérült, majd végleg elpusztult.

Programok:

Cím: 8000 Székesfehérvár, Koronázó tér 1. 

Emlékhelyek Napja 2022. május 14., szombat
Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkert
Szent István és II. András óriásbábjai a Várkapunál
10.00 Miről mesélnek a koronázótemplom romjai? – A Szűz Mária-prépostság templomának építés- és kutatástörténete. Dr. Biczó Piroska régész szakvezetése.
Dr. Biczó Piroska régész több mint 10 éven keresztül folytatott ásatásokat az egykori Királyi Bazilika területén. Az általa vezetett séta keretében a látogatók megismerkedhetnek a közel 1000 éves templom történelmi múltjával.
11.00 Középkori élő sakk. II. András keresztes hadjárata – látványos előadás élő szereplőkkel, egy valódi sakkjátszma alapján. Küzdelem, harc életre-halálra.
13.00 Musica Historica Együttes: Deákok és lovagok. Ízelítő a  XII–XIII. század zenéjéből
14.00 A Magyar Királyi Kardforgatók bemutatója: távolra ható fegyverek, tradicionális íjak, számszeríjak, hajítófegyverek – a bemutató után váljon Ön is kardforgatóvá és próbálja ki magát lovagként!
15.00 Középkori élő sakk. II. András keresztes hadjárata – látványos előadás élő szereplőkkel, egy valódi sakkjátszma alapján. Küzdelem, harc életre-halálra.
16.00 Musica Historica Együttes: Deákok és lovagok. Ízelítő a XII–XIII. század zenéjéből
16.30 A Magyar Királyi Kardforgatók bemutatója: szemtől szemben az ellenséggel, fegyverek a közelharcban
17.00 „... a halál árnyékának völgyében járok...” – Mit rejtegetnek számunkra a Királyi Bazilika csontvázai? – Libor Csilla antropológus ismeretterjesztő előadása
Libor Csilla antropológus rendhagyó módon igyekszik átfogó képet adni az itt eltemetett uralkodók és családtagjaik csontvázaira vonatkozó ismeretekről, valamint az eddigi kutatások eredményeiről.
18.00 Alba Regia Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese. A hely szakrális jellegéhez illő zenei darabok csendülnek fel az egykori koronázótemplom romjai között. 
19.30 Fényben rejlő történelmi csodák
Fényprodukció – rendhagyó tárlatvezetés
A napnyugtát követően sötétbe burkolózik a Romkert, de a fényjátéknak köszönhetően színes gótikus minták vetülnek a falakra, valamint életre kel az egykori koronázótemplom. Különleges tárlatvezetéssel várjuk látogatóinkat.

KÍSÉRŐPROGRAMOK 10.00–18.00 óra között:
Óriásbábok (Szent István és II. András) • Történelmi öltöző – történelmi viseletbe öltöztetés, emlékfotó készítés • Kézműves foglalkozások, játékok: királyi, királynői medál készítése, kódexkészítés iniciáléfestéssel; Kié a korona? – interaktív idegenvezetés gyerekeknek a Nemzeti Emlékhelyen ügyességi és ismeretterjesztő feladatokkal; Koronázási lakoma – interaktív játékos feladatok, rejtvények segítségével ismerkedhetnek meg a résztvevők a középkori ételekkel, fűszerekkel, étkezési kultúrával; Fabatkát ér – ismeretterjesztő játékos kincskereső az Árpád-korról • Lovagi tornapálya • Magyar Királyi Kardforgatók egész napos öltözet- és fegyverbemutatója – középkori romok között, középkori harcosok a mai kor embereiért.
 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2022