Nemzeti emlékhely

Pákozd, Katonai Emlékpark

Az emlékhelyről:

Az 1848–1849-es magyar szabadságharc kezdetének színtere. Az 1848. szeptember 29-én Pákozd térségében, a Habsburg császári-királyi haderő elleni, a magyar honvédek és nemzetőrök sikerével végződött csata helyszíne. A győzelem elsősorban morális hatása miatt vált a magyar honvédelem jelképévé. Pákozd a Magyar Honvédség központi emlékhelye, amely nemcsak az ütközet áldozatainak, hanem az önkényuralom idején kivégzetteknek is emléket állít. Doni kápolnája a második világháború magyar hősi halottai, míg a békefenntartók emlékműve az idegen földön békét fenntartó magyar katonák áldozatvállalása előtt tiszteleg.

Programok:

170 éves a Magyar Honvédség. A 170 év sorsfordító eseményei a kiállításokon kerülnek bemutatásra, amelyek mellett hagyományőrzők közreműködésével megidézzük az egyes korszakokat. A látogatók ízelítőt kapnak a magyar hadtörténelem eseményeiből, megismerhetik a különböző korok egyenruháját, fegyverzetét és harcmodorát.

A nap folyamán több alkalommal a látogatók kipróbálhatják magukat a Raptor lézerfegyver célbalövés során (külön díjazás nélkül, a belépőjegy megvásárlásával).

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018