Nemzeti emlékhely

Mohács, Nemzeti Emlékhely

Az emlékhelyről:

1526. augusztus 29-én a Mohács melletti síkságon az I. Szulejmán szultán vezette, 75-80 ezer főnyi oszmán-török haderő döntő győzelmet aratott II. Lajos magyar uralkodó 25 ezer fős, német, cseh és lengyel csapatokkal kiegészített hadserege felett. A csata áldozatainak tömegsírjai a nemzeti sírkert részei. A „mohácsi vészt” követően a középkori Magyar Királyság hatalmi helyzete megváltozott, és alig másfél évtizeddel később az ország gyakorlatilag három részre szakadt. Az el nem foglalt nyugati és északi részeken a magyar király országolt, keleten az erdélyi fejedelemség viszonylagos önállóságot őrzött meg.

Programok:

Helyszín: Mohácsi Nemzeti Emlékhely, 7785. Sátorhely külterület

9.00 Emlékhely nyitása
Egész nap látogatható a sírkert, valamint a kiállítás. A sírkertben előre bejelentkezett csoportok szakvezető segítségével ismerhetik meg az emlékhely, valamint a mohácsi csata történetét.  A gyerekek kézműves foglalkozás keretében, szakember segítségével emléktárgyakat készíthetnek, amelyeket haza is vihetnek a látogatás után. Történelmi hagyományőrzők fegyverbemutatója során a középkor fegyvereit ismerhetik meg a látogatók. 
A nap folyamán régészeti szakvezetés várja az érdeklődőket a feltárt tömegsírnál. Az idei Emlékhelyek Napja legnagyobb szenzációja, hogy folytatódik a tömegsírok régészeti feltárása, antropológiai vizsgálata              

17.00 Rákász Gergely orgonaművész hangversenye

18.00 Emlékhely zárása

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2021