Nemzeti emlékhely

Várhegy és Víziváros

Az emlékhelyről:

Esztergomot Géza fejedelem tette székhelyévé. Itt született fia, I. (Szent) István, akit ugyanitt koronáztak királlyá, és aki e helyen alapította meg az első érsekséget, amely máig a Magyar Katolikus Egyház központja. A tatárjárásig királyi székhely maradt, az érseki udvar azonban később is Magyarország egyik meghatározó szellemi és művészeti központja volt. A török háborúk során a középkori város nagyrészt megsemmisült. A 19. századi érsekek reprezentatív elképzelései nyomán született meg az új egyházi központ az ország legnagyobb székesegyházával, a Bazilikával és a Vízivárosban álló Prímási Palotával.

Programok:

Versszínház. A költészet színháza, a színház költészete! 1848-2018

Színházi, múzeumpedagógiai, képzőművészeti és zenei előadás- és kiállítássorozat a 1848-49- es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. Március 15-én ünnepeltük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját. Az évforduló méltó megünneplésére a Versszínház™ a művészeti ágakat és a történelemtudományt ötvöző rendezvénysorozatot szervez.

A rendezvénysorozatban színházi, irodalmi, verszenei, képzőművészeti és múzeumpedagógia programok összehangolt együttese teszi a XXI. századi nézők számára is átérezhetővé és érthetővé a ’48-as történéseket. Petőf Sándor elválaszthatatlan a ’48-as történésektől. Projekt-tervünk alapját ezért a Versszínház™ vezetőjének, Turek Miklós színművész Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál-díjas Petőf monodrámája képezi. A forradalom talán legismertebb szereplőjének életét és költészetét és eddig ismeretlen arcai is megismerhetik az érdeklődők, de a forradalom kirobbanásának és a szabadságharcnak pillanatait is megelevenednek az előadásban, humorral, drámával és néha politikával árnyaltan. Megérezhető a felvilágosodás kori romantika, a ’48-as forradalom kitörésének hátterében meghúzódó szellemi történések.

Az előadás képzőművészeti kiegészítéseként Nágel Kornél Gara Arnold-díjas grafkusművész Petőf-versillusztrációs kollekciója szolgál, az események történelmi vetületeit a ’48-as események világát megidéző mobil hadtörténeti kiállítás és múzeumpedagógiai előadás teszi igazán átérezhetővé.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018