Történelmi emlékhely

Drégely vára

Az emlékhelyről:

A 16. századi török háborúk és a magyar hőskultusz egyik szimbolikus helyszíne. Ali budai pasa 1552-ben 12 ezer fős sereggel ostromolta Drégelyt. Szondi György másfélszáz katonájával négy napon keresztül tartotta a várat, de az utolsó rohamban valamennyi védő elesett. Szondi alakját a 19. század irodalmi művei tették a nemzeti emlékezet részévé.

Programok:

Május 12-én különleges programmal, I. SZONDI VÁRFUTÁSSAL csábítjuk Drégelypalánkra és DRÉGELY VÁRÁHOZ a látogatókat az „Apródok útján…” tanösvény mentén. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban KEDVEZMÉNYES BELÉPÉST biztosítunk a Drégely és Palánk várából előkerült régészeti leletek, az Irodalomtörténeti kiállítás, a Tájszoba és Pajta megtekintéséhez.

Számos, egyéb érdekes, izgalmas program várja még szombaton a látogatókat: Viselet- és fegyverbemutató, kenyérlángos-sütés, Szondi emlékflmek vetítése, kézművesség, korabeli ruhákba öltözés, gyermekfoglalkozások.

DRÉGELYVÁR. A FUTÓVERSENY ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!

9 órától: Gyülekezés a drégelypalánki Művelődési Ház udvarán.
10 óra: I. Szondi Várfutás rajt. 6 km-es táv Drégelypalánk- Drégelyvár (olykor meredek emelkedőkkel), 3 km-es táv Drégelypalánk- Sáferkúti tisztás. A várban Drégely kapitánya várja a befutókat, minden résztvevő pólót és emlékérmét kap.
Drégelyvár bemutatása.

SZONDI KIÁLLÍTÓTÉR és TURISZTIKAI KÖZPONT:

11-17 óráig: Régészeti leletek tára és Irodalomtörténeti kiállítás tárlatvezetéssel, „Hányan férnek el egy bőgatyában,” - Tájszoba és pajta interaktív bemutatása. Korabeli ruhákba öltöztetés, Éremverde. Gyermekek részére ostromjáték, kézműves foglalkozások. Szondi emlékflmek (Szondi legendája, Szent sírhely) csak a turisztikai központban tekinthetők meg. Viselet- és fegyverbemutató.

Fakultatív program: „APRÓDFALAT” - kemencés lepény sütés a szabadtéri kemencében... a látogatók bekapcsolódnak a sütésbe.

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018