Nemzeti emlékhely

Várnegyed

Az emlékhelyről:

Az ország fővárosának legrégibb és műemlékekben leggazdagabb része, világörökségi helyszín. 1247-től - az idegen megszállások idejétől eltekintve - a mindenkori magyar államigazgatási és politikai központja. A 20. század közepéig az uralkodók, illetve az államfő palotája, a miniszterelnökség és néhány minisztérium épülete, valamint számos ország külképviselete is itt volt. Napjainkban a magyar állam kulturális és reprezentációs központjának tekinthető, itt található többek között a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Mátyás-templom, a Budavári Palotában működő Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

Programok:

Budapesti Történeti Múzeum 1014 Budapest Szent György tér 2.

2024.05.11. 11.00 - …és ami megmaradt / Séta a Hauszmann-féle palota szobrai körül az Emlékhelyek Napja alkalmából. A sétát a Múzeum Középkori Szakkönyvtárában kezdjük, ahol megtekinthető a már csak nagyon kevés példányban létező Budavári Díszalbum (1912). Az ebben található képek alapján el tudjuk képzelni majd, hogyan nézett ki a Hauszmann-féle királyi palota eredeti szépségében, majd a múzeum folyosóin megkeressük, ami ezekből a szobrokból, építészeti elemekből ma is látható még. A BTM Vármúzeum főkapuján kilépve újabb műalkotásokat fedezünk fel, majd körbesétálva a mai épületet újabb és újabb szobrokra, kutakra és díszítőelemekre bukkanunk. Megismerkedünk Savoyai Jenő élettörténetével és kiderül, hogy miért áll itt a lovasszobra. A séta során néhány korábbi meghatározó történeti esemény is szóba kerül. A sétát vezeti Horváthné dr. Hanny Erzsébet régész, főmuzeológus.

Honlap: varmuzeum.hu

E-mail: felbermann.judit@btm.hu

Telefonszám: 06/20/6215661

Program ára: a program ára: 1500 Ft

De la Motte–Beer-palota 1014 Budapest, Dísz tér 15.

2024. május 11., 10.30 – Tizenkét hét a pokolban. Séta a budai Várban: az 1944–45. évi ostrom a visszaemlékezések tükrében – Tematikus séta A budai Várnegyed története egybefonódott az ország sorsával, a második világháború végén pedig a harcok középpontjába került. A Vörös Hadsereg először a pesti oldalt foglalta el, a budai oldal ostromának végén már csak a Vár bevétele volt hátra. Budapest 1944–45. évi ostromát, amelyet joggal neveznek a „második Sztálingrádnak”, a legvéresebb városostromok közé sorolhatjuk. E pokoli hetek alatt különösen sokat szenvedtek a budai Várnegyed lakói és az ide menekülők, akik naplóikban és emlékirataikban számoltak be az átélt borzalmakról. Az idei Emlékhelyek Napján személyes történetek által elevenítjük fel a budai Vár második világháborús ostromát, sok honfitársunk kollektív traumáját, amikor közel tízezer ember rettegett a haláltól és reménykedett az életben a Királyi Palota föld alatti tereiben és a történelmi lakónegyed világszinten is egyedülálló barlang- és pincerendszerében. A polgárvárosban zajló sétánkon, melynek során a Vár-barlangba is leereszkedünk, az itt lakók, az ide menekülők, a védők, a sebesültek és a Várból kitörő katonák nyomában járunk. Történeteikben egyaránt találkozunk reményvesztettséggel és embertelenséggel, de hősies kitartással és áldozatvállalással is. Az eseményeket az eredeti helyszíneken felidézve még jobban megerősödik bennünk a béke iránti vágy, és az a meggyőződés, hogy a 80 évvel ezelőtti tragikus események soha többé ne ismétlődjenek meg. Indulás: De la Motte–Beer-palota – 1014 Budapest, Dísz tér 15. (a palota belső udvara) Érkezés: Kapisztrán tér Időtartam: 90 perc Jó tudni: kültéri és beltéri program / 14 éves kor felett ajánlott / a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni / rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk / macskaköves utakon, a Vár-barlangban sötét, de megvilágított térben, meredek lépcsőkön, szűk folyosókon, szilárd, helyenként vizes járófelületen közlekedünk, a séta nem akadálymentes / megfelelő cipő viselését javasoljuk / a Vár-barlangban télen-nyáron kb. 12 °C a hőmérséklet, réteges ruházat viselését javasoljuk.

Honlap: https://budaivarsetak.hu/

E-mail: info@budaivarsetak.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

Regisztráció: A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://form.jotform.com/241124343154344

 

2024. május 11., 15.00 – Tizenkét hét a pokolban. Séta a budai Várban: az 1944–45. évi ostrom a visszaemlékezések tükrében – Tematikus séta A budai Várnegyed története egybefonódott az ország sorsával, a második világháború végén pedig a harcok középpontjába került. A Vörös Hadsereg először a pesti oldalt foglalta el, a budai oldal ostromának végén már csak a Vár bevétele volt hátra. Budapest 1944–45. évi ostromát, amelyet joggal neveznek a „második Sztálingrádnak”, a legvéresebb városostromok közé sorolhatjuk. E pokoli hetek alatt különösen sokat szenvedtek a budai Várnegyed lakói és az ide menekülők, akik naplóikban és emlékirataikban számoltak be az átélt borzalmakról. Az idei Emlékhelyek Napján személyes történetek által elevenítjük fel a budai Vár második világháborús ostromát, sok honfitársunk kollektív traumáját, amikor közel tízezer ember rettegett a haláltól és reménykedett az életben a Királyi Palota föld alatti tereiben és a történelmi lakónegyed világszinten is egyedülálló barlang- és pincerendszerében. A polgárvárosban zajló sétánkon, melynek során a Vár-barlangba is leereszkedünk, az itt lakók, az ide menekülők, a védők, a sebesültek és a Várból kitörő katonák nyomában járunk. Történeteikben egyaránt találkozunk reményvesztettséggel és embertelenséggel, de hősies kitartással és áldozatvállalással is. Az eseményeket az eredeti helyszíneken felidézve még jobban megerősödik bennünk a béke iránti vágy, és az a meggyőződés, hogy a 80 évvel ezelőtti tragikus események soha többé ne ismétlődjenek meg. Indulás: De la Motte–Beer-palota – 1014 Budapest, Dísz tér 15. (a palota belső udvara) Érkezés: Kapisztrán tér Időtartam: 90 perc Jó tudni: kültéri és beltéri program / 14 éves kor felett ajánlott / a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni / rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk / macskaköves utakon, a Vár-barlangban sötét, de megvilágított térben, meredek lépcsőkön, szűk folyosókon, szilárd, helyenként vizes járófelületen közlekedünk, a séta nem akadálymentes / megfelelő cipő viselését javasoljuk / a Vár-barlangban télen-nyáron kb. 12 °C a hőmérséklet, réteges ruházat viselését javasoljuk.

Honlap: https://budaivarsetak.hu/

E-mail: info@budaivarsetak.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://form.jotform.com/241123836638357

 

Várkert Bazár 1013 Budapest, Ybl Miklós tér

2024. május 11., 11.00 – A főváros ékszerdoboza. A Várkert Bazár, ahogy még sosem láttad – Tematikus séta A budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az ország fővárosának legrégibb és műemlékekben leggazdagabb része. Ikonikus épületegyüttese a Budavári Palota, amelynek Duna felőli kapuja a Várkert Bazár. Miért és hogyan épült a Várhegy keleti oldalán, a Duna-parton hosszan elnyúló impozáns, neoreneszánsz épületegyüttes? Sétánkon megismerjük a „főváros ékszerdobozának” nevezett Várkert Bazár tervezőjét, Ybl Miklóst, miközben alkotásának lenyűgöző részleteiben, csillogó Zsolnay kerámiákban, művészien megformált kovácsoltvasakban, tökéletesen megfestett üvegablakokban és illatos rózsakertekben gyönyörködünk. Utunk során elmeséljük az épületegyüttes sorsát a születéstől, a pusztuláson át, egészen a rekonstrukcióig. Bemutatjuk, hogyan vált a helyszín középkori védműből szobrászgenerációk alkotóhelyévé, majd az Ifipark hangos évtizedei után a kultúra és művészet központjává és a főváros egyik legszebb panorámájú pihenőhelyévé. Időutazásunkat a helyszínen látogatható Mesterektől élményekig című szabadtéri kiállításunk gazdag képanyaga is színesíti. INDULÁS: Ybl Miklós tér – Ybl Miklós szobra ÉRKEZÉS: Ybl Miklós tér – Ybl Miklós szobra IDŐTARTAM: 60 perc Jó tudni: 12 éves kor felett ajánlott / kültéri és beltéri program / a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni / rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk / macskaköves utakon közlekedünk, a séta nem akadálymentes / megfelelő cipő viselését javasoljuk.

Honlap: https://budaivarsetak.hu/

E-mail: info@budaivarsetak.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://form.jotform.com/241123557624352

 

2024. május 11., 16.00 – A főváros ékszerdoboza. A Várkert Bazár, ahogy még sosem láttad – Tematikus séta A budai Várnegyed nemzeti emlékhely, az ország fővárosának legrégibb és műemlékekben leggazdagabb része. Ikonikus épületegyüttese a Budavári Palota, amelynek Duna felőli kapuja a Várkert Bazár. Miért és hogyan épült a Várhegy keleti oldalán, a Duna-parton hosszan elnyúló impozáns, neoreneszánsz épületegyüttes? Sétánkon megismerjük a „főváros ékszerdobozának” nevezett Várkert Bazár tervezőjét, Ybl Miklóst, miközben alkotásának lenyűgöző részleteiben, csillogó Zsolnay kerámiákban, művészien megformált kovácsoltvasakban, tökéletesen megfestett üvegablakokban és illatos rózsakertekben gyönyörködünk. Utunk során elmeséljük az épületegyüttes sorsát a születéstől, a pusztuláson át, egészen a rekonstrukcióig. Bemutatjuk, hogyan vált a helyszín középkori védműből szobrászgenerációk alkotóhelyévé, majd az Ifipark hangos évtizedei után a kultúra és művészet központjává és a főváros egyik legszebb panorámájú pihenőhelyévé. Időutazásunkat a helyszínen látogatható Mesterektől élményekig című szabadtéri kiállításunk gazdag képanyaga is színesíti. INDULÁS: Ybl Miklós tér – Ybl Miklós szobra ÉRKEZÉS: Ybl Miklós tér – Ybl Miklós szobra IDŐTARTAM: 60 perc Jó tudni: 12 éves kor felett ajánlott / kültéri és beltéri program / a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni / rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk / macskaköves utakon közlekedünk, a séta nem akadálymentes / megfelelő cipő viselését javasoljuk.

Honlap: https://budaivarsetak.hu/

E-mail: info@budaivarsetak.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://form.jotform.com/241124526681352

De la Motte–Beer-palota 1014 Budapest, Dísz tér 15.

2024. május 12., 11.00 – Nem engedünk a ’48-ból! A budai Vár az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban – Tematikus séta Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzet felnőtté válásának meghatározó eseménysorozata volt. Az idei Emlékhelyek Napján bejárjuk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. Megnézzük, hogy melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt 1848. március 15-én, elmeséljük, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom, amelynek 175. évfordulóját ünnepeljük az idén. Mióta nem koccint a magyar ember sörrel, és milyen hosszú időre szól a tilalom? Mikor kaptuk vissza az oroszok által elhurcolt honvédzászlókat? Valóban áruló volt Görgei? Tényleg élve temették el Haynaut? Sétánk során ezekre a kérdésekre is válaszolunk! INDULÁS: De la Motte–Beer-palota – 1014 Budapest, Dísz tér 15. (a palota belső udvara) ÉRKEZÉS: 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 9. IDŐTARTAM: 90 perc Jó tudni: 12 éves kor felett ajánlott (felnőtteknek; ideértve általános iskolás felső tagozatos és középiskolás diákoknak, akik már foglalkoztak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témakörével) / a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni / rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk / macskaköves utakon közlekedünk, a séta nem akadálymentes / megfelelő cipő viselését javasoljuk.

Honlap: https://budaivarsetak.hu/

E-mail: info@budaivarsetak.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://form.jotform.com/241123119405343

 

2024. május 12., 15.00 – Nem engedünk a ’48-ból! A budai Vár az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban – Tematikus séta Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc a magyar nemzet felnőtté válásának meghatározó eseménysorozata volt. Az idei Emlékhelyek Napján bejárjuk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. Megnézzük, hogy melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt 1848. március 15-én, elmeséljük, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom, amelynek 175. évfordulóját ünnepeljük az idén. Mióta nem koccint a magyar ember sörrel, és milyen hosszú időre szól a tilalom? Mikor kaptuk vissza az oroszok által elhurcolt honvédzászlókat? Valóban áruló volt Görgei? Tényleg élve temették el Haynaut? Sétánk során ezekre a kérdésekre is válaszolunk! INDULÁS: De la Motte–Beer-palota – 1014 Budapest, Dísz tér 15. (a palota belső udvara) ÉRKEZÉS: 1014 Budapest, Táncsics Mihály utca 9. IDŐTARTAM: 90 perc Jó tudni: 12 éves kor felett ajánlott (felnőtteknek; ideértve általános iskolás felső tagozatos és középiskolás diákoknak, akik már foglalkoztak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témakörével) / a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni / rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk / macskaköves utakon közlekedünk, a séta nem akadálymentes / megfelelő cipő viselését javasoljuk.

Honlap: https://budaivarsetak.hu/

E-mail: info@budaivarsetak.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött: https://form.jotform.com/241123633038346

 

Várkert Bazár Gloriett 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.

2024. május 11. és 12., egész nap – Mesterektől élményekig. A Várkert Bazár történetei – Szabadtéri kiállítás Az Emlékhelyek Napján is megtekinthető a 10 éve megújult Várkert Bazár történetét bemutató kiállításunk. A Várkert Bazár több mint száz éve meghatározó része a Budai Várnegyednek és a főváros dunai panorámájának, a nemzeti emlékhely ikonikus épületegyüttese. A kor kiemelkedő hazai építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállításon fény derül arra, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését, és a kor híres festői és szobrászai közül kik dolgoztak a Várkert Bazár műtermeiben. Archív képek mesélnek arról is, mi történt az épületegyüttessel a második világháború idején, Budapest ostromakor. A szabadtéri tárlat felidézi az 1960-as éveket, amikor a legendás Budai Ifjúsági Park, ismertebb nevén Ifipark működött itt. Megtudhatjuk, milyen együttesek léptek fel és azt is, hogy milyen szabályok betartásával szórakozhattak akkoriban a fiatalok. Az Ifipark 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes harminc éven keresztül Csipkerózsika-álmát aludta. Több évtizedes pusztulás után a Várkert Bazár 2014-ben újjászületve nyitotta meg ismét kapuit a nagyközönség előtt a megújuló Budavári Palotanegyedben. Az újjáépítésnél nemcsak az építészeti hagyományokat, hanem a 21. századi elvárásokat is figyelembe vettük, melynek köszönhetően a Várkert Bazár ma a főváros egyik meghatározó kulturális helyszíne.

Honlap: https://varkertbazar.hu/

E-mail: infopoint@varkertbazar.hu

Tel: 36 30 126 0123 (hétfőtől vasárnapig, 9-től 17 óráig)

Ingyenes, nem regisztrációhoz kötött!

 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2024