Nemzeti emlékhely

Várnegyed

Az emlékhelyről:

Az ország fővárosának legrégibb és műemlékekben leggazdagabb része, világörökségi helyszín. 1247-től - az idegen megszállások idejétől eltekintve - a mindenkori magyar államigazgatási és politikai központja. A 20. század közepéig az uralkodók, illetve az államfő palotája, a miniszterelnökség és néhány minisztérium épülete, valamint számos ország külképviselete is itt volt. Napjainkban a magyar állam kulturális és reprezentációs központjának tekinthető, itt található többek között a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Mátyás-templom, a Budavári Palotában működő Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

Programok:

Budavári Önkormányzat

1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.
www.budavar.hu
zombori.andrea@budavar.hu
+36 (1) 458 3000 (mellék: 3005, 3140)

AZNAPI BELÉPŐJEGY ÁRAK:
Regisztrációhoz kötött, a vezetett séta ingyenes, a Magdolna-toronyba csak a sétán résztvevőknek kedvezményes a belépő.

PROGRAM: 14.00
Az érdeklődők a 14.00 és 16.00 órakor kezdődő vezetett séta keretében megismerkedhetnek a Városháza (egykori Állami Nyomda) épületével, történetével és annak páratlan szépművészeti kincseivel. A séta a Kapisztrán téren folytatódik a Mária Magdolna templom történetével. A romtemplom szentélyében felállított Koronázási palást bronz dombormű bemutatásával Szent István király szellemi öröksége elevenedik meg. A séta végeztével pedig kedvezményes áron látogathatják meg a Magdolna-tornyot, ahonnan páratlan kilátás tárul a fővárosra és a Budai-hegységre.

Városháza
Az épület és szépművészeti kincseinek megtekintése. A zártsorú, körülépített udvaros, kétemeletes klasszicista épületet feltehetően Kimnach Lajos építőmester építette saját magának 1835-ben, az addig üres, erődítési területen lévő telken. Az épületet az örökösök 1855-ben eladták a Kincstárnak. 1876-ban Ámon József tervei alapján átalakították és kibővítették az államigazgatás és a hadsereg nyomtatványait, illetve értékcikkeket előállító Magyar Királyi Állami Nyomda számára, amely 117 évig, 1993-ig működött itt. Ekkor épült az épület hátsó, északi szárnya, amelyet 1890-ben a nyomda számára vasszerkezetű csarnokká alakítottak át. Az 1930-as években az eredeti klasszicista udvart jórészt beépítették géptermekkel.

Az épület második világháborús sérüléseit 1949-ben állították helyre. Az épületegyüttest a nyomda kiköltözése után a Budavári Önkormányzat vásárolta meg városháza céljából. Az átalakítás, illetve helyreállítás az Országos Műemléki Hivatal előírásai szerint történt. Az ipari célú toldalékokat visszabontották, az udvart üvegtetővel fedték be. A földszinti részeken helyreállították az eredeti festéseket, s az épületet szobrokkal, képekkel díszítették. Kapualjában a pestisjárvány borzalmait ábrázoló féldombormű, a Szentháromság-emlékmű egyik eredeti darabja.

Az aula 4 egy-egy erényt ábrázoló neoklasszicista szobra Bauer Mihály és Uhrl Ferenc alkotásai, melyek a régi pesti Városházát díszítették egykor. Az aula két oldalfalán egy-egy nagyméretű képet helyeztek el: Iványi Grünwald Béla (1867-1940) Budavár alapítójának állít emléket a „IV. Béla hazatér” című alkotásával, Vágó Pál (1853-1928) az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc előtt tiszteleg „Budavár bevétele 1849. május 21.” című képével.

A házasságkötő teremben Benczúr Gyula három angyalt ábrázoló mozaikképe található. Ezeken kívül Madarász Viktor és Than Mór egy-egy festményével is találkozhatnak az idelátogatók.

Mária Magdolna templom – Koronázási palást bronz dombormű
A Mária Magdolna templom alapítása még IV. Béla idejében a XIII. század közepén történt, így összekapcsolódik Budavár alapításával. A II. világháborúban megsérült templomot, a torony kivételével lebontották. Szentélyében állíttatta fel a Budavári Önkormányzat Rieger Tibor a magyar királyok koronázási palástjának bronzba öntött domborművét. A másfélszeres nagyítású alkotáson megelevenednek olyan részletek is, melyek a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött 1000 éves a textilián néhol már nehezen kivehetők.

Magdolna-torony megtekintése kedvezményes árú belépőjeggyel a vezetett sétákon résztvevőknek.
A késő gótikus stílusban épült Magdolna-torony, mára az egyetlen középkori torony Budán, amely viszonylagos épségben és eredetiségében vészelte át az évszázadok során az ostromok okozta sorozatos rombolásokat, az azokat követő bontásokat és újjáépítéseket. A torony tetejéről gyönyörű körpanoráma tárul a látogatók elé, továbbá megtekinthetik az ország legnagyobb harangjátékát is, mely 24 haranggal működik. Csigalépcsőtornyon keresztül jutunk az emeletre. Az első emelet szolgált egykor a gótikus templom karzatául, ahol ma harangjátékot helyeztek el. A torony zömök alsó része háromszintes, négyzetes alaprajzú, erre épült fel a nyolcszögletes, kétszintes és minden oldalán nagyméretű ablakokkal áttört felső rész.

Magyar Nemzeti Galéria

1014 Budapest, Szent György tér 2.
www.mng.hu
muzeumpedagogia@mng.hu
+36 (20) 439 7408

AZNAPI BELÉPŐJEGY ÁRAK:
A belépőjegyek árai és a kedvezmények a honlapon találhatók.

PROGRAM: 14.00

14.00 Díjtalan tárlatvezetés a Habsburg nádori kriptában.
Előzetes regisztráció nem szükséges, részvétel érvényes belépőjeggyel.

15.00 A budavári palota története - épületismertető séta.
Díjtalan tárlatvezetés. Előzetes regisztráció nem szükséges, részvétel érvényes belépőjeggyel.

16.00 Történelmi festmények.
Díjtalan tárlatvezetés. Előzetes regisztráció nem szükséges, részvétel érvényes belépőjeggyel.

Magyar Nemzeti Levéltár

1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.
www.mnl.gov.hu
kozmuvelodes@mnl.gov.hu
+36 (1) 225 2859

AZNAPI BELÉPŐJEGY ÁRAK:
kiállítás-500 Ft/fő, kiállítás+épület 800 Ft/fő, 6 év alatti gyerekek részére ingyenes

PROGRAM: 10.00
A Bécsi kapu téri épület bemutatása. A budai vár északi oldalán magasodó historizáló stílusú palotát Pecz Samu építész tervei alapján az 1920-as években építették. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató kiállítás nyílt 2016. március 15-én NYOMOT HAGYTAK Évszázadok, Személyiségek, Aláírások címmel a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. A látogatók eredeti formában láthatják Mátyás király hadjárata során keletkezett okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését és gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét.

A közelmúlt történelméből pedig olyan nagyhatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A húsz aláírást és kiegészítő irataikat felvonultató tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisflmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

Épületvezetés – kétóránként:
11.00, 13.00, 15.00, 17.00

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018