Történelmi emlékhely

Trefort-kert

Az emlékhelyről:

A Trefort-kert az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszíne, nevét az egyetemi kampusz létrehozását támogató Trefort Ágoston kultuszminiszter után kapta. A kert az ekkor még egy karon folyó bölcsész és természettudományi, valamint kis részben az orvosi és állatorvosi képzésnek adott helyet, négy évtizeden át a Műegyetem is itt működött.

Programok:

Történeti séta a Trefort-kertben

„… vajjon lesz-e annak valami nyoma, a mit én teszek?” – tette fel a kérdést Trefort Ágoston 1882-es parlamenti beszédében. Az ironikusnak szánt kérdés iróniáját mi sem bizonyítja jobban, mint a róla elnevezett kertben lévő épületek és intézmények.

A Történeti Intézet által szervezett séta során az érdeklődők megismerkedhetnek a kert két nevezetes „lakójával”, Trefort Ágostonnal és Eötvös Loránddal. Trefort keresztfa, Eötvös Loránd, az elismert fzikus kutatási eredményeivel a 20. század fzikájának megalapozását adta. Kutatásaihoz, oktatói tevékenységéhez a Trefort-kert nyújtotta a bázist.

Hol volt a dolgozószobája, hol szerelte fel csillagvizsgálóját, hol áll ma híres órája? És honnan örökölte a túrázás szenvedélyét? Többek között ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik a séta.

(A séta hossza kb. 40-45 perc.)

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018