Nemzeti emlékhely

Rákoskeresztúri Újköztemető 298., 300. és 301. parcella és a Kisfogház Emlékhely

Az emlékhelyről:

Az 1945 utáni magyar történelem „temetői emlékhelye”, ahol az 1945 és 1956 utáni törvénytelenperekben hamis vádak alapján elítélt és kivégzett politikusok, katonák, közéleti személyiségek, munkások, diákok és parasztok földi maradványai nyugszanak. A gyászpark a nemzeti összetartozás és a kommunista elnyomás elleni tiltakozások szimbolikus tere. 1990 előtt a fennálló hatalommal szembeni, 1956 emlékét idéző néma tüntetések helyszíne. Napjainkban az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségek egyik legfontosabb színtere.

Programok:

09:00-14:00 A Nemzeti Gyászpark Látogatóközpont ingyenesen látogatható

A látogatók az interaktív felületeken a nemzeti emlékhely történetét bemutató ismeretterjesztő animációkat, valamint a kivégzettek hozzátartozóival készült interjúkat, dokumentumfilmeket nézhetnek meg.


10:00 Előadás és vezetett séta Boldog Sándor István szalézi szerzetes, vértanú földi maradványainak kutatásáról

A 2013-ban boldoggá avatott Sándor István (1914–1953) szalézi szerzetest 1953. június 8-án végezték ki koncepciós per elítéltjeként. Az Új köztemető 301-es parcellájában jeltelen tömegsírba temették el öt másik kivégzett sorstársával együtt. Sírhelyét csupán 2018-ban sikerült azonosítani multidiszciplináris kutatómunka eredményeként, egy elszánt szakértői kutatócsoportnak köszönhetően. Boldog Sándor István csontmaradványait azóta már a Római Katolikus Egyház ereklyéiként tisztelik, egykori sírhelye mellett pedig a Nemzeti Örökség Intézete kegyeleti emlékhelyet alakított ki. 
A nemzeti emlékhelyen meghirdetett előadás a fent említett kutatómunkát hivatott ismertetni, Tóth Zsolt, a NÖRI munkatársa által.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@nori.gov.hu

 

12:00 Filmvetítés - Az Életreítéltek című dokumentumfilm vetítése

Az Életreítéltek című alkotás az egykori áldozatok visszaemlékezésein keresztül mutatja be a Kisfogházat, a valamikori vesztőhelyet. A szereplők (Fónay Jenő, Puchert János, Regéczy-Nagy László és Wittner Mária) közül hárman az utolsó pillanatban menekültek meg a kötéltől, társaik közül azonban sokakat meggyilkoltak. Az Életreítéltek megrázóan tárja fel ennek a traumának a feldolgozhatatlanságát és a túlélők emlékezésének szűnni nem akaró kényszerét. Az Életreítélteket több magyar televízió is műsorára tűzte, beválogatták a 2016-os Magyar Filmhét versenyprogramjába, az Egyesült Államokban pedig több rendezvényen és fesztiválon is sikerrel vetítették.

Életreítéltek – Dokumentumfilm a Kisfogházról (2015, 52 perc)
Nemzeti Örökség Intézete – Match Frame Productions
rendező: Szakonyi Noémi Veronika, Vincze Máté Artur
operatőr: Vincze Máté Artur, Vízkelety Márton
zeneszerző: Mátyássy Szabolcs

 

A KISFOGHÁZ EMLÉKHELY PROGRAMJAI:


10:00-15:00 A Kisfogház Emlékhely ingyenesen látogatható
Az előre bejelentkezett csoportoknak a szervezők tárlatvezetést is biztosítanak. E-mail: info@kisfoghaz.hu, tel.: 20/448-7088
Cím: 1108 Budapest Kozma utca 13./ Bejárat az Újhegyi út felől
Weblap: kisfoghaz.hu

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2020