Nemzeti emlékhely

Fiumei úti sírkert

Az emlékhelyről:

A nemzet nagyjai számára létrehozott sírkert gondolatát Széchenyi István vetette fel. A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, ez utóbbi Magyarország legnagyobb síremléke. A magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjainak itt található sírhelyei közül több mint másfél ezer védett. A síremlékek jelentős része fontos művészeti emlék, híres szobrászok alkotása. A temető parkja gazdag növény- és állatvilágáról is ismert.

Programok:

Fiumei úti sírkert
(helyszín: 1086 Budapest, Fiumei út 16-18)

Az Emlékhelyek napján délelőtt 10 és 15 óra között, 45 perces buszos túrák indulnak a sírkertben. Emellett másfél órás vezett sétákon is részt vehetnek az érdeklődők.

Regisztráció az egyes időpontokra/sétákra:
fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak/kiemelt-seta/emlekhelyek-napja

17 órakor a „Az Év Emlékhelye 2021” díjátadóra, valamint az Anonymus Projekt – Ligeti 150 kiállításmegnyitóra és az azonos nevű pályázat nyerteseinek (a zsűri által díjazott első három helyezett és a különdíjas, valamint a közönségdíjas alkotások) díjátadójára kerül sor a főbejárathoz közeli Apponyi-hintó előtti téren.

19 órától az Így szerettek ők című produkció tekinthető meg a Kossuth-mauzóleum előtti téren. Nyáry Krisztián Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmes könyvei az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerének számítanak. Mindkét kötet negyven magyar író, illetve művész híres szerelmi történeteinek kevésbé ismert vagy elfeledett részleteire irányítja a figyelmet. 
A produkció jelentős magyar írók különleges párkapcsolati történeteit álmodja színpadra  szcenírozott formában Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, valamint Gryllus Dorka és Simon Kornél előadásában, a Kaláka együttes közreműködésével. A zenés irodalmi időutazás során - melynek házigazdája maga a szerző, Nyáry Krisztián - olyan - a Fiumei úti sírkertben nyugvó - írók magánéletébe nyerhetünk bepillantást, mint Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Heltai Jenő vagy József Attila. 

A produkció megtekintése regisztrációhoz kötött: meghivo@nori.gov.hu 

Keress, kutass, gyűjtsd! Fedezd fel a sírkertet! A 10 órától 16 óráig tartó játékban való részvételhez nem kell mást tenni, mint a temető Infopontján felvenni a kérdőívet és a sírkertben megtalálni a válaszokat, majd visszaérkezni a kiindulópontra. Érdemes időben indulni, mert a feladványok megfejtéséért a temető nagy részét be kell barangolni! A játék regisztráció mentes!

Salgótarjáni utcai zsidó temető
(helyszín: 1086 Budapest, Salgótarjáni utca 6.)

A Salgótarjáni utcai temetőben - hasonlóan a Fiumei úti sírkerthez - vezetett séták indulnak.

Időpontok és regisztráció az alábbi linken:
fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak/kiemelt-seta/emlekhelyek-napja
 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2021