Nemzeti emlékhely

Az Országház és környéke

Az emlékhelyről:

A budapesti Kossuth tér a magyar történelem fontos színhelye, amelyet az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal egyedüliként kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított. A teret meghatározó hatalmas épület, a törvényhozásnak helyet adó Országház előtt rendezik a legtöbb állami megemlékezést és ünnepséget. A tér a politikai tömegrendezvények gyakori helyszíne, mivel a Kossuth teret a törvényhozásban betöltött jelentősége révén a magyar politika szimbolikájában a magyar államisággal azonosítják.

Programok:

    „Az Összetartozás Emlékhelyének bemutatása” – A séta keretében a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásánál, a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából elkészült emlékhelyet mutatjuk be az érdeklődőknek.

A séta az Emlékhely bejáratától indul.
Kezdési időpont: 11:00.
A séta időtartama 60 perc.

    „Törvényeink születésének helyszínei – kurátori tárlatvezetés” A magyar törvényhozás ezer éve kiállításban tartott tematikus tárlatvezetés a középkortól a rendszerváltozás időszakáig kalauzolja végig a látogatót. Kiállítási sétánkon az érdeklődők korszakalkotó törvényeink születésének helyszíneit ismerhetik meg, érdekesebbnél érdekesebb történeteken keresztül.  

A séta helyszíne: A magyar törvényhozás ezer éve kiállítás (Országház, Látogatóközpont)
Kezdési időpont: 11:30, 
A program időtartama 60 perc

    „Kossuth téri szobrok - alkotás és emlékezetpolitika” – Ismertető a Kossuth Lajos tér szobrainak történetéről és emlékezetpolitikai hátteréről.
A séta az Andrássy-szobortól indul. 
Kezdési időpont: 10:00
A séta időtartama 70 perc

    „Az Országház homlokzatának szobrai” ¬– A magyar Országház kimeríthetetlen tárháza nemcsak az építészeti, de a képzőművészeti szépségeknek és a velük kapcsolatos érdekességeknek is. Különleges sétánk egy újabb perspektívából mutatja be a magyar Országgyűlés épületét, melynek középpontjában ezúttal a szobrászat áll. Az épületet közvetlen közelről körbejárva a séta résztvevői megismerkedhetnek a homlokzat tiszteletet parancsoló vezéreivel, uralkodóival, címereivel, az elmúlt idők jelesebb honfijainak szoboralakjaival, a főbejáratot őrző oroszlánokkal, valamint egyéb érdekességekkel is.

A séta az Andrássy-szobortól indul. 
Kezdési időpontok: 10:30
A séta időtartama 60 perc

           „Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből” – A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy egy-egy időszakban mit is jelentett az Országház és annak tere a korabeli hatalmak és politikai szereplők számára, de fény derül arra is, hogy mire használták a Lipótvárosiak és a környezetében élők. A túrán emellett a Kossuth tér mára emblematikussá vált eseményeit és a tér egyes műemlékeinek történetét is megismerhetjük. A programra jelentkezők megannyi apró és kevéssé ismert részletet hallhatnak és láthatnak a Kossuth tér titkaiból.
A séta az Andrássy-szobortól indul. 
Kezdési időpont: 11:00
A séta időtartama 60 perc


    „Tér-Séta” - A séta a Kossuth tér sokoldalú politika-, építészet-, művészet-, társadalom- és közlekedéstörténetét feltárva mutatja be, hogy miként született meg az egykori városszéli területből az Országház reprezentatív tere, és ismerteti, hogy az miként vált a huszadik századi történelmünk esszenciális kivonatát hordozó helyszínévé, a Nemzet Főterévé.
A séta a Látogatóközpont előtt, a felszíni részen kezdődik.
Kezdési időpontok: 14:00.
A séta időtartama: 60 perc.
 

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2024