Nemzeti emlékhely

Az Országház és környéke

Az emlékhelyről:

A budapesti Kossuth tér a magyar történelem fontos színhelye, amelyet az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal egyedüliként kiemelt nemzeti emlékhelynek nyilvánított. A teret meghatározó hatalmas épület, a törvényhozásnak helyet adó Országház előtt rendezik a legtöbb állami megemlékezést és ünnepséget. A tér a politikai tömegrendezvények gyakori helyszíne, mivel a Kossuth teret a törvényhozásban betöltött jelentősége révén a magyar politika szimbolikájában a magyar államisággal azonosítják.

Programok:

„Térrekonstrukciós séta”
A séta keretében a Kossuth tér átépítését mutatjuk be, különleges figyelmet fordítva a jelenleg is zajló munkálatokra. A séta során a résztvevők bepillanthatnak az építkezések kulisszatitkai mögé, és első kézből értesülhetnének a Kossuth teret érintő változásokról.
Kezdési időpont: 15:00.
A séta időtartama 90 perc.

„Epizódok a Kossuth tér évszázados történetéből”
A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy a tér mely pontját mire használták a Lipótvárosiak, valamint hogy milyen megdöbbentő eseményeknek volt szemtanúja az Országház és a környező épületek. A programra jelentkezők érdekességeket hallhatnak és láthatnak a Kossuth tér titkaiból, és megannyi apró és kevéssé ismert Kossuth-téri epizódból is ízelítőt kaphatnak.
Kezdési időpontok: 11:00, 13:00.
A séta időtartama 60 perc.

„Szórakozás a Kossuth téren”
A sétán a Kossuth teret mutatjuk be, kevéssé ismert funkciójában, például mikor és hogyan szolgált korcsolyapályaként, uszodaként vagy koncerthelyszínként. Bemutatjuk a teret övező történelmi hagyományokkal rendelkező kávéházakat, éttermeket (Elysée, Biarritz, Országház Kávéház) is, melyek számtalan legendás találkozóhoz, beszélgetéshez szolgáltak helyszínül.
Kezdési időpontok: 10:30, 12:00.
A séta időtartama 45 perc.

„Az első lövés – Dokumentumfilm vetítés és tematikus séta a Kossuth téren.”
Az 1956-os Kossuth téri sortűz eseményeit feldolgozó dokumentumfilmet A magyar törvényhozás ezer éve tárlatban tekinthetik meg az érdeklődők, majd ezt követően tematikus sétán vehetnek részt bejárva az események helyszínét és az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítást.
Kezdési időpont: 10:00, 14:00.
A program időtartama 60 perc.

„Kossuth-téri kirakó”
Interaktív játékra hívjuk a családokat a Kossuth téren. A program során megtudhatnak érdekességeket a szobrokról, és felkereshetik a tér legjelentősebb pontjait, ahol apró feladatokat teljesíthetnek a gyerekek és a vállalkozó kedvű felnőttek, melyekért megkapják egy kirakós darabjait. A kép helyes összeállítói apró ajándék-jutalomban részesülnek.
Kezdési időpont: 10:00, 14:00

Tér - Zene a Kossuth téren 16:00 órától.
A koncert időtartama 60 perc. A koncerten való részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nem szükséges.


A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Még több információ az emlékhelyről

Emlékhelyek Napja 2018